ТРАНСКРИПЦИЈА ГЕНА

Транскрипција ДНК ( матрична синтеза РНК )

Транскрипција је процес преписивања гена са молекула ДНК у молекул РНК и код еукариота се одвија у једру.Овај процес се назива и матрична синтеза РНК јер  ће један од ланаца ДНК послужити као матрица или калуп за синтезу једноланчане РНК. Све врсте РНК ( иРНК, рРНК и тРНК ) настају на овај начин. Транскрипција ДНК је кључни корак у преношењу информација од ДНК до протеина. Синтеза иРНК почиње када је ћелији потребан одређени протеин.

Промотор је место испред гена који се преписује и за њега се везује ензим РНК полимераза и регулаторни протеини ( транскрипциони фактори ) градећи почетни транскрипциони комплекс. Промоторски регион садржи карактеристичан низ аденина и тимина ( А = T ) па се назива и ТАТА блок. Активацијом транскрипционог комплекса отпочиње раздвајање ланаца ДНК у дужини од 17 базних парова при чему се формира транскрипциони мехур. Наспрам матричног ланца ДНК постављају се комплементарни РНК нуклеотиди, с тим  што се наспрам аденина поставља урацил, а РНК полимераза их повезује фосфодиестарским везама у 5’-3’ правцу . У току транскрипције РНК је својим 3’ крајем везана за ДНК ланац матрицу у дужини од 12 базних парова а њен 5’ крај се постепено ослобађа. Транскрипција се завршава када РНК полимераза наиђе на терминациони или стоп сигнал ( најчешће је то низ од неколико аденина ААААААА  на ДНК ).Новосинтетисани ланац РНК се ослобађа са матричног ланца ДНК. По смеру и редоследу нуклеотида синтетисани ланац РНК је индентичан оном ланцу ДНК који није преписиван само што уместо тимина садржи урацил.

Transkripcijaelongacija

Погледајте :

http://www.youtube.com/watch?v=WsofH466lqk

Код прокариота иРНК је одмах функционална па транслација отпочиње на 5’ крају још увек недовршене иРНК. Код еукариота процеси транскрипције и транслације су и временски и просторно раздвојени.

Обрада примарног транскрипта

Настала иРНК је нефункционална и обрађује се до зреле иРНК још у једру, кроз следеће процесе:

  • На 5’ крај се додаје 7-метил гуанозин и настаје структура позната као 5’-капа и обезбеђује везивање иРНК за рибозом.
  • На 3’ крај се додаје  100-200 нуклеотида аденина па настаје поли-А реп који обезбеђује стабилност иРНК и њен транспорт из једра у цитоплазму.
  • Уклањање интрона и спајање егзона унутар честица које се називају сплајсозоми.         Интрони су делови гена који се не преводе а eгзони су кодирајући делови гена односно носе информације о полипептиду. У току овог процеса могуће је  исецање и комбиновање егзоне при чему настају различите иРНК које кодирају различите полипептиде. Овај процес се назива алтернативна обрада транскрипта и обезбеђује настанак нових протеина.

Alternative_splicing

 

Categories: Четврти разред | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: