ТРАНСЛАЦИЈА

Транслација ( синтеза протеина )

Транслација је процес превођења редоследа кодона са иРНК у редослед амино-киселина у полипептиду. Код еукариота овај процес се одвија у цитоплазми у присуству специфичних ензима и регулаторних протеина. Сам процес обухвата: активацију амино-киселина, иницијацију, елонгацију и терминацију.

  • Амино-киселине се активирају тако што се вежу за одговарајућу тРНК и добијају енергију која се касније користи за стварање пептидне везе.

trodimenzionalni oblik

  • Транслација започиње стварањем почетног транслационог комплекса и проналажењем СТАРТ кодона АUG  чиме се одређује оквир читања генетичке поруке. Када се за иРНК вежу мала и велика субјединица рибозома формирају се два активна центра за везивање тРНК.  ( P или пептидил место за које се везује тРНК која носи растући полипептидни ланац и А или активационо место за које се везује тРНК са активираном амино-киселином)

За СТАРТ кодон АUG  који се налази на P месту везује се тРНК која носи амино-киселину метионин. За следећи кодон који се налази на А месту везује се одговарајућа тРНК са активираном амино-киселином. Тиме је завршена иницијација или формирање почетног транслационог комплекса.

  • Метионин се откачи са тРНК и веже пептидном везом за амино-киселину која се налази на тРНК која је у А месту. Празна тРНК одлази у цитоплазму а рибозом се помери у смеру 5’-3’ за један кодон. Сада се тРНК која носи две амино-киселине налази на Р месту, а за А место се везује следећа тРНК са одговарајућом амино-киселином. Овај процес полимеризације полипептида се одвија све док се не појави један од СТОП кодона. Издуживање или раст полипептида се назива елонгација. Полипептид расте N крајем ( на којем се налази метионин ) а C крајем је везан за 3’ крај тРНК.

translation2

 

  • Када се на А месту у рибозому појави један од СТОП кодона ( UAA, UAG или UGA ) за њега се везује ослобађајући протеин или терминациони фактор, јер не постоје тРНК за ове кодоне. То доводи до хидролизе естарске везе између С краја полипептида и 3’ краја тРНК па се полипептид ослобађа, рибозом се распада на малу и велику субјединицу и ослобађа се иРНК. Новосинтетисани полипептид одлази у ендоплазматични ретикулум, па у Голџијев апарат где се обрађује и пакује до биолошки активног протеина.  Ради ефикасније синтезе протеина  формира се структура означена као полирибозом. За један молекул иРНК веже се неколико десетина рибозома  па се истовремено врши синтеза већег броја истих полипептидних ланаца.

Погледајте:   https://www.youtube.com/watch?v=2BwWavExcFI

http://www.sumanasinc.com/webcontent/animations/content/polyribosomes.html

ОД ГЕНА ДО ПРОТЕИНА

Пример

Categories: Четврти разред | Поставите коментар

Кретање чланака

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Блог на WordPress.com.

%d bloggers like this: